2015. máj 04.

Csecsemő és a lakáskiadás, probléma? VAN

írta: hidalatt
Csecsemő és a lakáskiadás, probléma? VAN

Gyerekkel nehéz megfelelő albérletet és tulajdonost találni

A cím kicsit furcsán hathat, de a lényeget pontosan összefoglalja: HA GYEREKED VAN, AKKOR PROBLÉMA IS. Hiába történt szóbeli egyeztetés a sztori mégis csúfos pofára ejtés lett a vége. Ma meg lehet csinálni Magyarországon, hogy csecsemővel nem lehet beköltözni egy lakásba? MEG

A történetet először a Albérletcsalók csoportban láttam és már akkor sem hagyott nyugodni a gondolta, hogy erre van példa. Arra, hogy egy család egy 3 hónapos babával miért nem költözhet be egy lakásba. Nem tudtam elhinni, de mivel láttam leírva, ezért el kellett fogadnom. Ezek után pár napig gondolkodtam az eseten, végül újra megkerestem és úgy döntöttem, hogy megírom ide a blogba, egy jó kis bejegyzésbe.

A lakást kereső anyuka értetlenül állt azzal szemben, hogy a 3 hónapos csecsemővel, hogyan került a lakásra várók listájának végére, pontosan hogyan vesztette el a lehetőségét arra, hogy beköltözzön. Ezért levelet írt a tulajdonosnak/kiadónak/közvetítőnek, aki erre ezt a választ adta:

A tulajdonosnak több érve van véleménye alátámasztására, néhány ezek közül:

  1. nagyon pici lakás, a baba nőni fog, nem fekszik majd mindig a kiságyban, a lakás hamarabb elhasználódik...
  2. többet kell mosni, bepenészedhet a lakás
  3. bejelentéshez nem járul hozzá

Én is voltam hasonló helyzetben, amikor ki kellett adni a lakást és volt, hogy gyerekét egyedül nevelő szülőnek adtuk ki a lakást. Természetesen mindenkinek meg van a joga hozzá, hogy ne adja ki a lakását, ezt különösebben nem is kell indokolnia, de akkor legalább nyíltan mondja meg vagy írja ki, hogy kiket keres és ne hitegesse azzal a lakáskeresőket, hogy számukra is kiadó a lakás.

A 3 "érv" közül egyik sem olyan indok, amely miatt a gyerekes családokat ki kell tiltani:

  1. Az első pont esetében a gyerek = kisállat összepárosítást vélem felfedezni. Persze most a kutyások is felháborodhatnak, de inkább egy kutyára illik a leírás, akit nem neveltek meg a bentlakásra. Egy gyerek, ha még a rosszabbik fajtából való is, akkor sem tudja lebontani a falat (sok mindent láttam már, de ilyenre még nem volt példa)
    A másik, ami eszembe jutott egy törvény, ami nem engedi a gyerekes családok kilakoltatását, ha nincs meg a gyerek befogadásáról - ehhez szükség van egy Befogadó nyilatkozatra.
  2. Többet kell mosni? Mennyivel többet? Ha egy családról beszélünk, akkor heti 2-3 mosással lehet számolni, ahol inkább a felnőttek ruhái fogják kitenni a mosatlant.
  3. Nem jelentkezhet be. Ez azért is érdekes, mert bejelentkezés nélkül is el lehet lenni évekig, főleg úgy, hogy a háziorvos váltáshoz nem is szükséges bejelentkezni. (saját példa 8 éve lakok ugyanabban az albérletben és nem vagyok bejelentve, de csak idén iratkoztam át háziorvoshoz és nem kérték a lakcím kártyámat). Így ez sem igazi érv.

Nem tudom mi lett sztori végkimenetele, de remélem sikerült megtalálni a megfelelő albérlete.

A kommentelők véleményéből szemezgetek egy kicsit név nélkül:

  • "A bejelentéshez nem járul hozzá... Ez már alapból arra hagy következtetni hogy nem legális a kiadás. A gyerek nőni fog. Meg jó... Nem majd csecsemő marad élete végéig.... Nem értem az embereket..gusztustalan a világ és egyre rosszabb. Azért az ingatlan irodákat is élő venném hogy hivatalosan mennyit keresnek a lakás kiadásokon."
  • "Miután lakásról van szó, tapasztalatból tudom, hogy a szomszédoknak se tetszene túlzottan egy baba vagy pár éves gyerek. Hozzánk is rendszeresen feljártak a szomszédok, hogy ha lehet, akkor kicsit halkabban tevékenykedjünk és mi is ugyanígy vagyunk a felettünk lakóval, habár nekik csak az unokájuk jár néha napján.
    A tulajdonost teljes mértékben megértem, hogy nem szeretne gyereket a lakásban, viszont véleményem szerint ezek az "érvek" eléggé gyengék.
    "
  • "A tulajdonos attol fel, hogy problema eseten nem tudja kirakni a berloket. Tudni illik Mo-n letezik olyan torveny, hogy gyerekkel nem rakhatnak ki senkit az utcara. Erre talaltak ki azt, hogy a berleti szerzodesbe vagy annak mellekletekent keszitenek egy "Befogado nyilatkozatot", ami azt jelenti, ha a berlemenybol menni kell, a kiskoru gyereket valaki befogadja. Pl. nagyszulo v mas rokon. A berbeado ervei valoban gyengek ebben az esetben, de en is iratnek befogado nyilatkozatot valszeg ez a lakas eleve peneszes, ezert irja, h a sok mosastol (meg) peneszesebb lesz "

Várjuk véleményeteket kommentben.

Képek forrása: 1 2 3

Szólj hozzá

gyerek kutya csecsemő jogszabály kisállat baba diszkrimináció negatív albérlet sokk dohos Budapest albérlet kereső