2015. jún 01.

Tulajdonos típúsok

írta: hidalatt
Tulajdonos típúsok

Te milyen tulajdonost választanál magadnak?

Az utóbbi bejegyzéseimben a tulajdonosok kiválasztási szokásairól írtam, most azt fejteném ki, hogy hogyan viszonyulnak az albérlőikhez, ha nár kiadták a lakást. A lista a teljeség igénye nélkül készül, ha nem találod a rád jellemző karaktereket, akkor nyugodtan írd meg kommentbe.

Én eddig ilyen karakterekkel találkoztam vagy ilyenekről hallottam:

  1. aki leszarja
  2. a lelkiismeretes
  3. a nyakadon ülős
  4. az ottélős
  5. aki belőled akar megélni
  6. rokon - távoli
  7. a spekuláns
  8. a szerződés függő
  9. az adócsaló 

Most pár gondolatban kifejtem ezeknek a személyiségjegyeit, szokásait és röviden véleményt nyilvánítok mindről.

  1. aki leszarja: a jelenlegi tulajdonosom is ide sorolható. Közös ismertetőjel, hogy egy átlagos, jó helyen lévő, bútorozott, élhető lakást ad ki. Az ingatlan megvásárlása pusztán üzleti érdek vezérelte. Célja a befektetés mihamarabbi megtérülése és profit generálása. Ehhez még annyi társul, hogy a lehető legkevesebb munkával járjon. Ritkán ellenőrzi a lakást, a pénzt utalva kapja, a számlákat az albérlő intézi. E-mail és/vagy telefonszám csere után minimális kommunikáció. Amíg nincs baj, addig nem igen hallani felőle, ha baj van, akkor viszont rendszeres kapcsolatfelvétel és állhatatossága megoldás keresés. A bérlő idegen el való játék. Alapvetően viszont kedves és megértő. Álom tulajdonos, mintha a saját lakásokban élnél
  2. a lelkiismeretes: anyukámat pont ide tudnám sorolni. Rövid, de velős szerződés, fix szabályrendszer, albérleti díj készpénzben, rezsivel együtt - elszámolás számlák alapján. Havi ellenőrzés a fizetéssel összekapcsolva. Minden változás vezetve, minden forint táblázatban, minden elszámolás korrekt - ha többet kell fizetni, akkor is és akkor is, ha visszajár valami. Nem túl nyomulós, nem túlságosan visszafogott, én szívesen laknék egy ilyen tulajdonosnál.
  3. a nyakadon ülős: az a tulajdonos, aki a legváratlanabb időben toppan be és ellenőriz. Kikérdezi a szomszédokat: Ki jár a lakásba? Milyen hangosak? Rendben tartják a lakás? Veszekszenek-e? Hallottak csörömpölést? Milyen gyakran buliznak? Mindent tudni akar és tud is rólad. Akár több órát is ott ül veled, ha betoppan általános ellenőrzés címen. Nem tudsz vele mit csinálni, mert olyan, mint a pióca, csak akkor enged, ha megszívta magát. Ez esetedben azt jelenti, hogy minden megtudott, amit akart és a lakás rendben van. Még az ellenségemnek sem kívánok egy olyan tulajt, aki bármikor bejárhat a lakásodba, mert van saját kulcsa és nem törődik a privát szféráddal.
  4. az ottélős: az a ritka állatfaj, aki lakótársat keres, mert egyedül nem tudja fenntartani a háztartást. Privát szférád biztos nem lesz, mert mindig mindent tud. Túl sok a közös tér: konyha, fürdő, előszoba, nappali. Hiába van saját szobád, a falak olyan vékonyak, hogy minden áthallatszik. Még filmezni sem tudsz nyugodtan, mert bekéredzkedik melléd, hogy ő is nézze. Ha olyan zenéz szeretsz, amit ő nem, akkor biztos le fogja tiltani. Ha valakit felhozol előre be kell jelentened. Ha nem is tud róla, de észreveszi, akkor számon kér, hogy ezt mégis hogy gondoltad. Tipikus koli portás - mindent tud, mindent jobban tud és sajnos tovább is adja. Csak akkor próbáld ki, ha ismerős vagy rokon, mert akkor talán nem annyira gáz a szitu. DE sajnálatosan ilyenkor még az ismerősök és rokonok is megváltoznak. Továbbá mivel az ő lakása, ezért neked mindent tisztán és épségben kell megtartanod, ellenben ő úgy élhet, mint egy disznó. Rosszabb esetben akár még helyette is neked kell takarítani. Arról inkább nem is beszélek, hogy a közös hűtőt ő tényleg annak tekinti: semmit nem tesz bele, de bármit kivesz belőle. Ne élj együtt a tulajdonossal, mert neki lesz mindig igaza.
  5. aki belőled akar megélni: Magyarország az ingyenélők hazája. Ilyen az az ember is, aki nem megdolgozott a lakásért, hanem örökölte. El nem akarja adni, mert pénzt vár tőle, de neki nem elég a normális ár, neki extra profit kell, méghozzá a lehető legkevesebb befektetéssel. A számlákat sose látod, de hónapról-hónapra többet fizetsz, de nem azért, mert tél fele közelít az idő, hanem azért, mert mohó lett a tulajdonos. Általában túl is értékeli az ingatlan értékét, mert megteheti - túl sok az albérlet kereső és kevés a kiadó lakás. Ha ez még nem elég, akkor a javításokat felesben vagy teljesen az albérlőt terhelve végzi el. A kaució nem erre van, hanem arra, hogy ő elköltse. Mindenből a legolcsóbbat veszi és a legdrágábban árazza be. Túl lehet élni, de számolni kell vele, hogy a költség nem egyezik meg a színvonallal.
  6. rokon - távoli: megszorulsz és lakást keresel, kolit nem kaptál, de valahol lakni kell. Távoli rokon befogad, de rosszabbul fogsz élni és drágább is lesz, mintha máshova mentél volna. Mivel rokonhoz költöztél, ezért ő azt hiszi, hogy az apád/anyád lett és kb. ugyanúgy zrikál, számon kér, pedig csak szállást ad - többnyire ingyen vagy a rezsi rád eső részéért. Így elvileg ő tesz szívességet neked, amiért ellenszolgáltatást vár: takarítás, bevásárlás stb. Lehetetlen nem mondani, mert rokon és tényleg volt szívesség, de ez a helyzet hosszútávon felőrli bárkinek a lelkét, ennyi terhet nem ér meg egy lakás sem. Add lejjebb az igényeid és költözz össze valakivel, hogy meg ne őrülj. Természetesen ez is csak egy lehetőség, nem minden rokon fog az őrületbe kergetni, de azért bizonyára meg fogják próbálni.
  7. a spekuláns: szeretné kihasználni a tulajdonában rejlő lehetőségeket, ezért gyakran variál, módosít és ezzel a biztos ott lakást nehezíti. Az is előfordulhat, hogy érvényes szerződés ellenére is eladja alólad a lakást és akkor neked egy szavad se lehet. Az ilyen figurákat nehéz kiszúrni, de nem lehetetlen: rossz áron hirdeti a lakást - túl olcsó vagy drága és bizonytalanul fogalmaz. Ha érzed, hogy nem hosszú távra keres albérlőt, akkor nem szabad elfogadni semmit, hacsak pont arra az időszakra keresel.
  8. a szerződés függő: The Big Bang Theory szintű lakótársi egyezmény aláírására kötelez. Minden cselekedeted és annak következménye le van jegyezve és a hozzá tartozó szankciók is szerepelnek. Mire elolvasod az egészet egy árnyalattal őszebb lesz a hajad és a nagyját nem is fogod érteni ügyvéd nélkül. Lehet, hogy félelmetesnek fog hangozni, hogy ide költözz, de nincs félnivaló, mert mindkét fél érdekeit képviselni fogja a szerződés. Ha mégsem, akkor viszont érdemes ügyvéddel érkezni.
  9. az adócsaló: retteg attól, hogy kijön a NAV, de nem tesz ellene. Nem jelenti be az albérletet az adóbevallásában - pedig sok lehetőség van adómentességre vagy kiskapuk megtalálására. Ha mégis megjelenne az adóhatóság, akkor azt kell mondanod, hogy rokon vagy és csak pár napig vagy ott és így talán nem lesz bírság. Ebben az esetben viszont te is felelősségre vonható vagy - hamis tanúzás - és a végén mindketten rosszul jártok. Nem kell a plusz strassz - inkább keress olyan helyet, ahol megfelelő szerződés és számlaképesség van.

Én most ennyi tulajdonos típust tudtam megkülönböztetni, de várom a további típusokat is komment formájában.

Nyugodtan írjátok meg a véleményeteket is.

Képek forrása: 1 2 3 4 5 6 7 8

Szólj hozzá